Ανησυχία έχει προκαλέσει στις τάξεις των προμηθευτών και των καταναλωτών φυσικού αερίου η πρόταση της ENAON EDA, θυγατρικής της ιταλικής Italgas, για την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου στα τέλη χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
Η πρόταση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προβλέπει ότι από τις αρχές του 2025 θα ισχύει ενιαία χρέωση για όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, με μεταβατική περίοδο δύο ετών για τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dnews.gr, η ENAON υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα χρέωσης αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των οικονομικών βαρών μεταξύ περιοχών με παλαιότερα δίκτυα, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Θεσσαλία, και περιοχών με νέα δίκτυα, όπως η Ήπειρος.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί πρόσφατες επενδύσεις στο δίκτυο, οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερα τέλη, ενώ στις παλαιότερες περιοχές οι χρεώσεις είναι χαμηλότερες λόγω της απόσβεσης των επενδύσεων.
Το ενιαίο τιμολόγιο, σύμφωνα με την εταιρεία, θα επιτρέψει τη μεταφορά μέρους του κόστους ανάπτυξης στους καταναλωτές των παλαιότερων περιοχών, μειώνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση για τους νέους καταναλωτές.
Αντιδράσεις
Ωστόσο, η πρόταση έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις. Καταναλωτές από περιοχές με παλαιότερα δίκτυα, όπως η Θεσσαλονίκη, εκφράζουν φόβους για σημαντικές αυξήσεις στις χρεώσεις, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αυξήσεις έως και 30% στο συνολικό κόστος ενέργειας και 60% στα τέλη διανομής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πιθανή αύξηση χρεώσεων από 50 ευρώ σε 80 ευρώ τον μήνα για έναν μέσο οικιακό καταναλωτή.
Ακόμη πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Εργοστασιακές μονάδες σε περιοχές με πρόσφατα δίκτυα αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στις χρεώσεις διανομής ενδέχεται να φτάσουν έως και το 300% έως το 2027, κάτι που μεταφράζεται σε υπέρογκες επιβαρύνσεις.
Για παράδειγμα, βιομηχανίες που πληρώνουν σήμερα 10.000 ευρώ το μήνα σε τέλη διανομής ενδέχεται να δουν το κόστος τους να εκτοξεύεται στις 30.000 ευρώ, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητά τους.
xx