Ψήφισμα απεργιακής συγκέντρωσης Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φαρσάλων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και όλοι όσοι συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση σήμερα 17 Απριλίου 2024 που κήρυξε η ΓΣΕΕ, δίνουμε ένα μήνυμα της κοινωνίας και των εργαζομένων στις κυβερνητικές πολιτικές, που έχουν καθηλώσει τους μισθούς μας σε τέτοια επίπεδα, όπου τους εξανεμίζει η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, ο πληθωρισμούς και η αισχροκέρδεια. Το κύμα της ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη μια κατάσταση κρίσης επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες και ανάγκες τους και να πληρώσουν τα αναγκαία της καθημερινής επιβίωσης, αφού ο μισθοί και οι συντάξεις εξανεμίζονται στο πρώτο 10ημερο του μήνα.

Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια νέα περίοδο κρίσης αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τα καθημερινά βιώματα των νοικοκυριών από τα super market και τις λαϊκές αγορές είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συρρίκνωσης του βιοτικού μας επιπέδου και του ράλι των τιμών.

Ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.

Το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκκαλο. Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης διαβίωσης που βιώνει η πλειονότητα των εργαζομένων νοικοκυριών πρέπει να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα της ακρίβειας και να προστατέψουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα με τους συνεχείς αγώνες μας κατά της φτώχειας, της ανεργίας, της κατάργησης του κοινωνικού κράτους, της κρίσης και των ελλειμμάτων.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:
• Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών

• Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων

• Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών

• Διεύρυνση δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών

• Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης. Οι εργαζόμενοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι τα θύματα αυτής της πληθωριστικής κρίσης κερδών

• Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου (επέκταση συλλογικών συμβάσεων, συρροή, μετενέργεια κ.λ.π.)

• Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

• Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες της επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών

• Δημόσιο και καθολικό ισχυρό σύστημα υγείας – πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

• Καμία αποδυνάμωση του Κέντρου υγείας Φαρσάλων, αλλά επάνδρωση με όλες τις ειδικότητες ιατρών καθώς και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝxx