4 tips που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την ζάχαρη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Η κατανάλωση υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως αύξηση βάρους, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές και ηπατικές παθήσεις, καρκίνο και ακόμη και κατάθλιψη.

Διαβάστε παρακάτω 4 συμβουλές για να μειώσετε την ζάχαρη.

1. Αποφύγετε τη ζάχαρη στα ροφήματά σας
Εστιάστε στη μείωση ή την αποκοπή ποτών με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, ενεργειακά ροφήματα και χυμούς με ζάχαρη. Αυτά είναι μακράν η μεγαλύτερη πηγή πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή, ειδικά για τα παιδιά, και δεν έχουν καμία θρεπτική αξία.

2. Μειώστε τη ζάχαρη στο εργασιακό σας περιβάλλον
Σταματήστε να αγοράζετε ποτά με ζάχαρη σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης και σε καφετέριες στη δουλειά. Υπάρχουν πολλές νόστιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς ζάχαρη.

Οι κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι όταν οι εργοδότες σταματούν να πουλάνε ζαχαρούχα ποτά και πίνουν για παράδειγμα σόδα, χάνουν, κατά μέσο όρο, 2 πόντους, στην περίμετρο της μέσης τους μέσα σε 10 μήνες.

3. Αποφύγετε να έχετε τρόφιμα με ζάχαρη στο σπίτι σας
Προσπαθήστε να μην έχετε ζαχαρούχα πρόχειρα φαγητά και ποτά γύρω σας, δηλαδή κυρίως στο σπίτι σας.

Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της ζάχαρης, επιτυγχάνεται καλύτερα όταν συμφωνείτε με άλλους ανθρώπους κοντά σας, ότι δε θα καταναλώσετε ποτά και τρόφιμα με ζάχαρη. Συμφωνείστε επομένως με τα μέλη της οικογένειάς σας, ότι δεν θα αγοράσετε εντός του σπιτιού προϊόντα με ζάχαρη.

4. Καταναλώστε τα ζαχαρούχα τρόφιμα ως επιδόρπια
Μην επιτρέψετε στα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα να εισχωρήσουν σε κάθε μέρος της διατροφής σας. Προσπαθήστε αντιθέτως, εάν το έχετε μεγάλη ανάγκη, να τα καταναλώνετε σαν επιδόρπιο 1-2 φορές την εβδομάδα και με μέτρο.

Οι ενήλικες γυναίκες θα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη ημερησίως, 9 κουταλάκια του γλυκού οι άνδρες, 4 κουταλάκια του γλυκού τα παιδιά άνω των 3 ετών.

Το να τηρείτε όσο το δυνατόν πιο πιστά αυτές τις οδηγίες, είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς. Και αυτό θα το πετύχετε αρχικά, με το να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και των ροφημάτων που αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ.



xx