Ιορδάνης Εσκίογλου: “Καλύτερα να σιωπούμε για την κατασκευή του δρόμου Φάρσαλα-Λάρισα”

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

ΣΤΗ ΣΥΝΕ∆ΡΙΑΣΗ ∆ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ΟΤΙ ∆ΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ∆ΙΕΚ∆ΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

“ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ”

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης με 10 θέματα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Μακρυγιάννης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Με την έναρξη της συνεδρίασης όπου ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου δεν προέβη σε διάφορες ενημερώσεις που αφορούν την επαρχία μας, ο Πρόεδρος ζήτησε εάν επιθυμούν κάποιοι σύμβουλοι να προβούν σε τοποθετήσεις ή και ερωτήσεις για διάφορα θέματα.

ΜΑΡΙΑ ΙΦΟΥ

Το λόγο ζήτησε και πήρε η αρχηγός της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου, όπου έκανε μία σειρά από ερωτήσεις.

Αρχικά, ζήτησε από τον δήμαρχο πως θα κινηθεί ο Δήμος μετά από την σύγκλησή του όπου παρευρέθηκε ο νέος Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας και πρώην κ. Κώστας Αγοραστός για το θέμα των αποζημιώσεων και αποκατάστασης ζημιών και φυσικά, για το πολυπόθητο δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα.

Στη συνέχεια ανέφερε για τα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της πόλης όπου φοβούνται μικροί και μεγάλοι, διερωτώντας τι προτίθεται να κάνει ο Δήμος. Ανέφερε επίσης, ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για το 4ο Δημοτικό Σχολείο όπου όλα τα φώτα του συγκροτήματος είναι μόνιμα ανοικτά επί ένα τρίμηνο.

Στη συνέχεια τόνισε ότι είναι ορθό ο Δήμος να απαντά άμεσα σε έγγραφα πολιτών και Συλλόγων όταν οι ίδιοι προβαίνουν σε αίτηση, εκφράζοντας έτσι το παράπονο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων όπου είχαν κάνει παλιά αίτηση.ΚΙΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κική Παναγιωτοπούλου ζήτησε να ενημερωθεί για το αν υπήρξε καμία εξέλιξη μετά από την επίσκεψη του νέου Περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα που αφορά κυρίως το πολυπόθητο δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα όσον αφορά την κατασκευή του.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Ο κ. Αποστόλης Αναγνώστου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την έλλειψη έγκυρης ενημέρωσης που αφορούσε την σύσκεψη με το νέο Περιφερειάρχη.

Τόνισε δε, ότι είναι αδιανόητο να γνωρίζουν πριν από τους συμβούλους τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εκ των υστέρων οι σύμβουλοι, όπως ενημερώθηκε ο ίδιος.

Εξέφρασε επίσης την δυσαρέσκειά του για την εμφάνιση των ΜΑΤ στα Φάρσαλα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον περίγυρο χώρο του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου Φαρσάλων.

ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΚΟΥΤΣΟΚΕΡΑΣ

Ο κ. Ταξιάρχης Κουτσοκέρας έκανε μία αναφορά με θέματα που αφορούν το 1ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων, παρουσιάζοντας και φωτογραφικό υλικό και τονίζοντας ότι υπάρχει μούχλα στις αίθουσες, ότι τα παράθυρα χρήζουν σήτες, ότι τα κάγκελα είναι χαμηλά και επικίνδυνα, ότι υπάρχει έλλειψη από παγκάκια, και ότι η πόρτα εισόδου του σχολείου θέλει αλλαγή με κλειδαριά.

Τόνισε επίσης, ότι η σχολική επιτροπή θέλει να δημιουργήσει μία βιβλιοθήκη και ζητούν χρηματοδότηση του Δήμου για το βάψιμο της αίθουσας.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κ. Γρηγόρης Ραπτόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν έντονα παράπονα για την αγροτική οδοποιία από συμπολίτες μας που κατοικούν σε Κοινότητες και όχι μόνο.

Ανέφερε δε, ότι εκφράζουν την αγανάκτησή τους καθώς η κατάσταση είναι άθλια και πρέπει επειγόντως να διορθωθεί. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραπονούμενων αφορούσε την Κοινότητα των Χαλκιάδων.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Απάντηση για τα θέματα των σχολικών μονάδων έδωσε ο κ. Σταύρος Κουκουλιός, ο οποίος τόνισε ότι δεν ειπώθηκε τίποτα από τους διευθυντές των σχολείων κατά τη σύσκεψή τους το πρωινό της ίδιας ημέρας.

Για τα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της πόλης, απάντηση έδωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Γεωργατζής, δηλώνοντας ότι το κυνοκομείο θα είναι άμεσα έτοιμο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει την έναρξη λειτουργίας του.

Για την εμφάνιση των ΜΑΤ στα Φάρσαλα ουδείς είχε ιδέα για το ερχομό τους και τέλος για την επίσκεψη του νέου Περιφερειάρχη και τη σύγκληση του Δημάρχου για το δρόμο Φάρσαλα-Λάρισα με τα αποτελέσματά της, ο Δήμαρχος κ. Ιορδάνης Εσκίογλου τόνισε τα εξής:

“Το μεγάλο θέμα για όλους μας είναι ο δρόμος. Ο δρόμος όμως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Δημάρχου, ούτε του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και του κεντρικού κράτους.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Με το ξεκίνημα του νέου αυτού Δημοτικού Συμβουλίου, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε καλώντας τον νυν Περιφερειάρχη αλλά και τον πρώην Περιφερειάρχη που έχει ολοκληρώσει το έργο, έτσι το καλέσαμε που έχει ολοκληρώσει ένα έργο, τη μελέτη. Μελέτη που δεν υπήρχε.

Και ποιες ήταν οι πιέσεις οι δικές σας; Λοιπόν, δεν θα μπούμε σε δίλημμα. Ο στόχος είναι αυτός.

Είναι ορισμένα πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται και ορισμένα πράγματα που λέγονται και ποτέ δεν γίνονται.

Σ’ αυτήν την περίπτωση είναι καλύτερα να σιωπούμε και να αφήσουμε τις εξελίξεις να τρέχουν.

Τα 5 λεπτά δημοσιότητας δεν μπορούν να καταστρέψουν ένα έργο”.ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (Ο.Π.Δ.) του Δήμου, οικον. έτους 2024. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (το καταψήφισαν οι παρατάξεις της κ. Παναγιωτοπούλου, της κ. Ίφου και ο κ. Αναγνώστου).

ΘΕΜΑ 2ο: Έγκριση αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ., αριθ. 27/2023 με θέμα: “Ψήφιση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021 (ισολογισμός έτους, προσάρτημα, έκθεση πεπραγμένων)” και αριθ. 30/2023 με θέμα: “Αποδοχή τακτικού διαχειριστικού ελέγχου επί της οικονομικής διαχείρισης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Φαρσάλων – ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ., για τη χρήση 2021 – Έκθεση Ελέγχου Ορκωτών Λογιστών”.

ΘΕΜΑ 3ο: Έγκριση της τροποποίησης του Τεχνικού Δελτίου Πράξης (ΤΔΠ) “ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ)” ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021 – 2027, με δικαιούχο και καθολικό διάδοχο το Δήμο Φαρσάλων έπειτα από το ΦΕΚ 118/Β’/9/1/2024 περί αυτοδίκαιης λύσης της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧ/ΣΗΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ, καθώς και των συνημμένων στο ΤΔΠ ως προς το Δικαιούχο.

ΘΕΜΑ 4ο: Ορισμός Υπευθύνου Πράξης “ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ) ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2021-2027”.

ΘΕΜΑ 5ο: Λήψη απόφασης για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού για τις ανάγκες της Πράξης “ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ)” και ορισμός Υπεύθυνου Λογαριασμού (υπάλληλος Δήμου) και Υπόλογος Διαχειριστής Έργου (Δήμος).

ΘΕΜΑ 6ο: Έγκριση καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων του ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ (ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΔΟΜΗ) / ΥΠΟΕΡΓΟ1 και ΥΠΟΕΡΓΟ2, από δημοτικά έσοδα κατά τη διάρκεια του μεσοδιαστήματος έως τη χρηματοδότηση του Δήμου από το ΠΤΑ Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΘΕΜΑ 7ο: Εκλογή εκπροσώπων του Δήμου στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας.

ΘΕΜΑ 8ο: Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου, στις τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Λάρισας ΑΕΝΟΛ Α.Ε..

ΘΕΜΑ 9ο: Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου, στις τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Αναπτυξιακή Καρδίτσας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΚΑ. Α.Ε.).

Τα θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

ΘΕΜΑ 10ο: Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής συσπείρωσης Φαρσάλων, ενάντια στο νομοσχέδια για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (το ψήφισαν η παράταξη της κ. Παναγιωτοπούλου και ο κ. Αναγνώστου).xx